Zelení netouží po moci, ale po vlivu

05.10.2007 11:05

 Zelení se začínají vybarvovat. Tedy alespoň radikální část k níž se hlásí exministryně Kuchtová.

Radikální část Zelených veřejně prohlašuje, že nechce získat větší moc, ale vliv z pozice náměstků na ministerstvech a chtějí také ovlivňovat chod ČEZu a Českých drah. Původně chtěli členové radikálnější části usilovat o odchod Zelených z vlády.

Nově chtějí stanovit podmínky, za kterých by ve vládě zůstali. Pragmatická část Zelených se ocitá pod tlakem radikálů, kteří usilují o více "pašalíků". Pragmatici vedení předsedou Bursíkem vypracovali vyrovnanou koaliční dohodu, kterou nyní radikálové ohrožují.

Opakuje se tak situace, kdy malé strany vydírají své silnější spojence. Taková situace nastal již před devíti lety, kdy tehdy lidovci a Unie svobody požadovali po ODS většinu ve vládě, ač jejich společný volební výsledek byl jen dvoutřetinový vůči volebnímu zisku ODS. Tak dlouho tenkrát obě dvě malé strany vydírali jak ODS tak ČSSD až nakonec obě silné strany uzavřely tzv. Opoziční smlouvu.

Lidovci si prosadili do vládního programu skoro celý svůj program a reforma jede podle lidoveckých not. Zelení prosadili do vládního programu také vcelku dost svých vizí, ale radikální Zelení by chtěli, aby se vše řídilo jejich mnohdy naprosto nesmyslnými názory. Radikálové by chtěli mít co největší vliv, ale zodpovědnost raději nechat na svém nejsilnějším koaličním partneru.

Zelení by si měli uvědomit svůj volební zisk. Ve volbách dostali 6.29%, zatímco ODS 35.38%. Zelení tak mají necelou pětinu volebního zisku ODS a od toho by se mělo odvíjet jejich postavení. V osmnáctičlenné vládě mají čtyři křesla, což vysoce převyšuje volební zisk. Asi je údělem malých stran vydírat ty úspěšnější...