Zasloužilý bachař Vondruška

10.08.2007 14:49

 

Komunistický poslanec Honza Vondruška poskytl novinám rozhovor. Tento poslanec se dostal na světlo ramp s tím, že jej chce státní zástupce stíhat za jeho horlivost u předchozího zaměstnavatele. Honza Vondruška se dokonce cítí jako jiný Honza, a to dokonce seriálový. Celých třicet dílů dokonce bylo natočeno a možná se dočkáme i jedenatřicátého. Reálný Honza, stejně jako ten fiktivní seriálový pracovali ve státní službě. Seriálový Honza byl elitní kriminalista, reálný Honza pracoval jako bachař.

Reálného Honzu vede ke srovnání s tím seriálovým právě fakt, že se cítí jako seriálový Honza v dílu "Štvanice". Tehdy se měl psát rok 1968 a seriálový Honza se měl zodpovídat z údajných přehmatů, kterých se měl dopustit v díle "Vrah se skrývá v poli". Seriálový Honza nakonec od soudu vyšel očištěn. Je jasné, že třicetidílný seriál byl poplatný době a spousta dílů byla zakřivena podle potřeb vládnoucí strany. Přesto mnoho dílů bylo natočeno podle skutečných kriminalistických případů, namátkou stačí jmenovat tři - "Kvadratura ženy", "Bestie" a "Studna". Zejména scéna s kývajícím se Brůnou byla zdařilá a zcela určitě by po ní sáhl i mistr horroru Alfred Hitchcock.

Vraťme se ale k reálnému Honzovi. Honza byl podle svých slov jen horlivý. Jeho nadřízení mu horlivost dokonce dali do posudku. Pod pojmem horlivost se skrývá ochota mlátit a všemožně trestat vězně za každou maličkost. Bývalí vězni, kteří si pod dohledem reálného Honzy vytrpěli své mluví i o Vánočním pobytu v díře, v mrazu a na betonu nebo Honzovu péči o jejich hygienu projevenou mytím hlav v záchodové míse. Honza to ale tak nevidí: "Všechno takhle nebylo. Ta pryčna byla dřevěná a dostávali dvě, ne jednu deku. A pokud jde o mrznutí, to je pocit subjektivní." Lidská důstojnost u reálného Honzy nehraje roli, protože psané právo je silnější než prázdné a bezobsažné pojmy "morálka" a "spravedlnost". Vlastně reálný Honza spravedlivý bil. Ne, to není překlep, jak si určitě mnozí pomyslí, Honza byl spravedlivý v tom, že každému naložil pár na záda, aby měl respekt.

Přečetl jsem si celý rozhovor a každému doporučuji totéž. Tímto exemplářem nemá smysl se zabývat jinak než v soudní síni. On sám prý vstoupil do politiky, aby vysvětlil, že v minulosti nebylo všechno tak špatné a zároveň prý zabránit tomu, aby se neopakovaly chyby, které se tehdy staly. Navíc on se nemusí s dobou soudruhů nikterak vyrovnávat, protože soudruhem zůstal. Reálný Honza nemá pravdu, když se srovnává s tím seriálovým. Seriálový Honza totiž ctil jak spravedlnost tak morálku.

Reálný Honza je důkazem, že bylo velkou chybou Václava Havla nepostavit komunisty mimo zákon a je jen ostudou všech, kteří se nějak podíleli na tom, že podobní zasloužilí a horliví pracovníci a vykonavatele rudého práva dávno nestanuli před soudem. Možná by stálo za zamyšlení, proč tomu po několik let úspěšně bránila strana, která se ohání demokracií, morálkou a spravedlností a která má ve znaku růži.

Neodpustím si na závěr malou poznámku. Jirka z Lidového domu by chtěl za tři roky vládnout společně s komunisty a dnes jsou komunisté typu reálného Honzy největšími Jirkovými spojenci.

P.S. Těžko psát lehkým perem, když se vám z osoby o které píšete zvedá kufr.