Jak Mirek, tak Standa mají za sebou temnější finanční minulost. Mirek prodal svůj podíl v krachující firmě za několik milionů a Standa zase žudral prachy v igelitce od nemajetného strýce. U prvního jmenovaného se můžeme pozastavit nad tím, že vůbec někdo byl ochoten koupit podíl ve firmě, která je na odchodu do věčných lovišť. Nicméně vše proběhlo transparentně a zákonnou cestou. Zůstala jen nezodpovězená otázka proč. U druhého jmenovaného bylo vše trochu zamotanější, konspirativnější a daleko víc podezřelé, přesto ani zde nebyl shledán žádný protizákonný postup.

V nejnovějších aférách je znovu trochu jiná situace. Mirkova milenka koupila od své kamarádky terénní Volvo přes autobazar, když zamilovanému páru ona kamarádka tento vůz nejdříve půjčovala. Jistě, může se namítnout, že byla snaha zamaskovat od koho vůz pochází a že může jít o úplatek. Ale právě prodej přes autobazar udělal obchod transparentnější. V případě, že by tomu tak nebylo, okamžitě by se vyskytly spekulace za kolik, proč a za jakou protislužbu.

Standa dva roky poté, co se poroučel z premiérské kanceláře, aby nastoupil jako koncipient, je na tom nesrovnatelně lépe. Včerejší týdeník €uro odhalil, že Standa vlastní neveřejně obchodovatelné akcie společnosti Moravia Energo. Přesněji 31% společnosti v hodnotě zhruba tří set milionů korun. A opět obehraná písnička. Standa na to neměl, tak si vzal úvěr v bance. Informace o obchodu jsou natolik citlivé, že ani Standova Šárka nevěděla, že mají takový majetek.

Každý, kdo kdy žádal o nějaký úvěr v bance ví, že je to procedura poměrně zdlouhavá a banka zkoumá takřka vše, div ne včetně toho, zda máte domácího mazlíčka a za co mu kupujete granule. Bankovní kritéria jsou přísná a půjčit si byť jen na koupi bytu, kterým hodláte ručit, vyžaduje takřka nadlidské úsilí banku přesvědčit o své schopnosti úvěr splácet.

Standa najednou lehce získává úvěr na tří set milionovou částku... Spekuluje se o tom, že když se prodával Telecom španělské Telefónice, na čemž měl Standa enormní zájem, uvízly nějaké finance i v kapsách tehdejší vlády. Údajně mělo jít o částku cca 200 milionů korun. Rovněž se spekuluje, že i prodej Unipetrolu se neobešel bez všimného.

A tak se naši mocní opět potýkají s financemi. Mirek s Volvem, Standa s akciemi. Připusťme na okamžik, že oba hrajou nečistě. V tom případě je Mirek proti Standovi pěkný žabař. Co se týče věrohodnosti, tak křišťálový Standa opět nezklamal. Asi mu jsou nejasné půjčky tak nějak souzeny. Je zajímavé, že členům ČSSD každý rád půjčí. Ať je to nemajetný strýc, banka nebo neznámý muž na náměstí v Pardubicích.