Prezidentská volba rozhodnuta?

19.09.2007 10:36

 O výsledku volby příštího prezidenta je již dnes, pět měsíců předem, rozhodnuto. Trapné tanečky s hledáním kandidáta jsou jen zástěrkou a šidítkem politiků pro voliče ve stylu "podívej, lůzo, jsme na tvé straně a děláme všechno pro tebe, ale hlavně nám do toho nekecej". To vyplývá z prohlášení předsedy sněmovny Miloslava Vlčka.

Jinak si nelze vysvětlit slova současného nejvyššího poslance Míly. Podle něj existuje tajná dohoda, ve které se ti, kteří nejvíc brojí proti hradnímu Vaškovi, zavazují dát mu hlas a na oplátku ti, kteří Vaška nejvíc podporují dají hlas Jirkovi v převolbě nejvyššího poslance.

Současný nejvyšší poslanec se zmínil o této dohodě na Frekvenci 1. Sám prý u jednání není, ale je připraven na všechno. Jirka prý Mílu ujistil, že se nic takového nechystá, ale Míla o upřímnosti Jirkových slov až tak přesvědčen není. Pokud by tato informace byla pravdivá, znamenalo by to, že si ČSSD dělá legraci nejen z celého národa, ale především ze svých vlastních voličů.

Trapnost hledání antiklause by tak nabrala nový tragikomický rozměr. Mezi napálenými by tak byli nejen lidovci, ale především Zelení. Ti se právem mohou cítit jako kašpárci. Lidovci si totiž ponechali pootevřená zadní vrátka jak to umí právě jen oni. Zelení ale Lidovému domu skočili na špek dokonale. Znovu se ukazuje, že zaslepenost v politice vede k zesměšnění a potvrzení, že se Zelení mají ještě hodně co učit.

Zelení si zkrátka ve své politické naivitě nepřipustili možnost, že v politice je možné cokoli. Stejně naivní jsou i voliči ČSSD, kteří se těšili na odstranění největšího strašáka, kterým se Lidový dům neustále zaklíná. Volič ČSSD musí být již frustrovaný z veletočů, které vedení jejich oblíbené strany dělá. Pokud by se měli otočit kolem své osy pokaždé, když vedení mění na něco názor, pak by nebylo zapotřebí stavět větrné elektrárny. Možná by voliči ČSSD při svém otáčení, pokud by se na ně napojil rozvodný systém, snadno překonali výkon tří Temelínů...

Naprosto směšně se teď jeví postoj Jirky & spol při povolebním vyjednávání. Kdyby tenkrát došlo k jasné dohodě a kdyby Jirka uznal svou volební porážku, mohl si ušetřit současné ponížení, kdy je pouhým řadovým poslancem. Vše mohlo být dohodnuto dopředu a Jirka by získal místo oprávněného označení krytptokomunisty označení zcela jiné, označení konstruktivního politika.

Slova nejvyššího Míly ale nelze brát za bernou minci. Může s klidem jít o celkem rafinovanou obranu svého postu před dotírajícím Jirkou. Pokud hradní Václav obhájí svůj post, už nebude možné jeho znovuzvolení přisuzovat komunistům a ODS by nemusela dovolit převolbu předsedy sněmovny. Zkrátka v politice je možné vše, ale není důvod Mílovi nevěřit. Až doposud byla jeho prohlášení pravdivá. 


Lidový Jirka ale tvrzení vrchního poslance popírá. Původně oznámený termín zveřejnění jména nedodrží, ale prý se dočkáme v říjnu. Má to prý být bomba a jméno má být zvěřejněno tak pozdě jak to jen půjde z toho důvodu, aby se prý nešťouralo v kandidátově soukromí. Pravděpodobnější je, že Jirka nechce, aby o kandidátovi vyplavaly na povrch nějaké hodně nepříjemné informace. V dnešní době internetu, kdy ani nestačíte něco doříct a už to je zveřejněno, je tato snaha směšná.

Vše spíše napovídá tomu, že ČSSD i když horečně hledá, tak nemá nikoho. Všechna oznámená jména postupně odpadají, jen Jiří Dienstbier začal objíždět republiku a lobbovat za své zvolení, aniž by měl jakoukoli záruku, že tím kandidátem bude právě on. Nejnověji se spekuluje o podobném typu jako je bývalý guvernér Tošovský. Člověk s komunistickou minulostí, agent STB a spojenec exprezidenta Havla. Takový typ by měl být přijatelný, jak pro komunisty, tak pro lidovce a zelené. Spekuluje se i o Petře Buzkové, ale nedokážu si představit, že by někdo dokázal zvolit tak politicky neschopnou osobu.

Hledání antiklause komicky pokračuje...