Jirka z Lidového domu včera slavil své kulaté narozeniny. Poslední dobou neví, kam dřív poslat šek, a tak chtěl udělat skromnou oslavu pouze pro své nejbližší. Ale v rámci hesla "Proletáři všech zemí, spojte se", kde proletáře mohou směle nahradit sociální demokraté, se nad Jirkovým osudem ustrnul jeho ideový rakouský kolega Michael Häupl.

A tak se z původně plánované komorní oslavy vyklubala klasická žranice, na kterou vídeňský starosta přispěl čtvrtmilionem korun. Nabízí se pochopitelně otázka, zda pan Häupl platil ze své kapsy nebo z kasy metropole na Dunaji, ale to je věc Rakouska a tamní státní správy aby si zjistila, zda nedošlo k promrhání městkých financí. Jsem zvědav, zda náš Jirka tento dar řádně přizná a řádně zdaní.

Na dvě stě hostů bylo svědky toho, jak Jirka udatně hrdinsky mečem rozetnul tuhý odpor kladoucí šlehačkový dort ve tvaru Strakovky. I hodnotné dary Jirka dostal. Již výše zmíněný meč, aby se mohl cítit jako celý chlap a statečný blanický rytíř, jeho předchůdce na postu předsedy mu přinesl kromě 114 let starého protokolu ze sjezdu ČSSD ještě dvacet let starý jízdní řád ČSD na trati Praha - Benešov.

Hotel, kde se oslava konala, poskytl své prostory zdarma stejně jako moravští sociální demokraté přispěli místním vínem. Jirka je prostě milovaný vůdce. Budiž Jirkovi přáno, smutné ale je, že na svou oslavu nepozval stávající manželku. Snad proto, aby si nevjela do vlasů s Jirkovou milenkou, stínovou Petrou, která ji na této oslavě zastoupila. A coé dodat na závěr? Oslava byla typicky "socanská". Za cizí peníze se to pánové debužíruje...