Rusko se doposud nevyrovnalo s rozpadem Sovětského Svazu a s ústupem z pozice světové velmoci. Společně s rozpadem Východního bloku ztratilo Rusko vliv na své bývalé dobrovolné i nedobrovolné satelity. Bohužel, Rusko stále považuje státy bývalého Východního bloku za své území. Proto je Rusku trnem v oku, že Česko a Polsko jednají s USA o vybudování protiraketového štítu, který ochrání téměř celé území Evropy proti případnému raketovému útoku.

Je jasné, že tento systém by nic nezmohl proti případnému útoku z ruské strany. Rusko, stejně jako USA disponuje značným množstvím jaderných střel, které by stačilo zničit naši planetu hned několikrát. Je zajímavé, že Rusko kritizuje stavbu protiraketového štítu, ale samo přitom už takový štít má kolem Moskvy a v průběhu následujících několika let chce takový štít vybudovat i kolem všech významných měst. Pokud se my, podle Rusů, nemáme čeho obávat, tak proč stejný systém budují Rusové?

Odpověď bude jednoduchá. Nebezpečí skutečně existuje. I Rusko má potíže s muslimským světem a může se stejně snadno stát terčem militantních islamistů jako západněji položené evropské státy. Rusku spíše vadí fakt, že Američané budou mít systém vybudován v poměrné blízkosti Ruska a navíc na území, které stále považují za své. Že by měli strach přímo z možnosti, že by radar sledoval ruské území je nesmysl, protože dnešní špionážní družice jsou schopny rozeznat předmět o velikosti pecky z třešně a jen hodně naivní člověk si bude myslet, že se oba bývalí soupeři navzájem nešpehují.

Ruský generál nám tedy začal vyhrožovat. Nejprve tím, že v případě vybudování radarové základny nechá na naše území namířit jaderné zbraně (velmi bych se divil, pokud by ještě od vstupu do NATO na nás namířeny nebyly) a teď si vybral k dalším výhrůžkám den, kdy armáda jeho státu začal s okupací našeho území. Podle Balujevského bychom měli prý rozhodnutí o radaru posunout až na podzim příštího roku. Je však nemístné, aby se generál jiného státu vměšoval do státních záležitostí České republiky nebo Polska.

Argumentů bylo již sneseno dost a dost. Odpůrce vybudování radaru stejně nic na světě nepřesvědčí o opaku a vsadím se, že by byli první, kteří by po případném útoku křičeli, jak je možné, že nás nikdo neochránil. Měli by si však uvědomit, že pokud je proti Rusko a naši komunisté s polokomunisty, tak už jen to je důvodem pro vybudování radaru.

 


Na stránkách iniciativy "Ne základnám" se můžete dočíst, kdo protestuje proti vybudování štítu, který bude ochraňovat skoro celou Evropu. Namátkou vybírám: Socialistická solidarita, Humanistická strana, Socialistický kruh, Islámská nadace v Praze, Strana rovnost šancí, Jihočeské matky, Svaz palestinských studentů, Socialistická organizace pracujících, Palestinský klub, Pražská organizace mladých sociálních demokratů, Muslimská unie, Levý blok, Společnost Julia Fučíka a ačkoli není uveden, tak jedním z hlavních organizátorů je úředně rozpuštěný Komunistický svaz mládeže. Koho ani toto nepřesvědčí...