Kdo z vás to má?

04.10.2007 11:03

 Každého velikána provázejí jeho věty. Stejně jako je slavná Pythagorova věta, Kozinova věta, nebo okřídlená Cimrmanova věta "Budoucnost patří aluminiu", vstoupila na toto pole nejtěžší váha naší politické scény, a to dokonce několikrát. Každý jistě ví, komu připsat autorství věty "Dluhy se neplatí", "Co z toho budu mít já" nebo "Máme 101 hlasů". Teď k nim přibyla nejnovější věta "Kdo z vás to má".

Autor této věty vysvětloval novinářům, že finančně netrpí a že není žádným nuzákem. Ano uhodli jste správně, jde o předsedu ČSSD.

Včera poslanec Jiří Paroubek vysvětloval novinářům své příjmy a výdaje a dokonce na tabuli dokazoval, že je na tom vlastně dobře. Vyjmenoval své závazky, které prý měsíčně dělají 35500 korun. Jen do tohoto výčtu zapomněl zakalkulovat svůj slib podpory pro charitativní činnost své exmanželky a alimenty na jezevčíka.

Spočítal, že mu ročně zbyde 430 tisíc. A samolibě k výsledku přítomným novinářům přidal nádavkem bonmot, který je spíše vytahováním si trika a urážkou "Dámy a pánové, nechci se vás dotknout, kdo z vás to má?"

Celá věc má ale háček. Do svého ročního příjmu ve výši cca 930 tisíc totiž zakalkuloval i poslanecké náhrady určené na dopravu, provoz poslanecké kanceláře, oblečení a tak dále. Tyto poslanecké náhrady tvoří celkově přibližně 30 tisíc korun měsíčně, ročně tedy 360 tisíc. Bez náhrad tak je jeho poslanecký roční příjem jen 564 tisíc, přičemž roční výdaje podle jeho vlastní kalkulace dosahují 426 tisíc.

Předseda socialistů se veřejně přiznal ke zneužívání poslaneckých náhrad a odůvodnil to tím, že to tak dělají všichni. Je věčná škoda, že nemůže stát požadovat vrácení náhrad v případě jejich zneužití. Je silně nemorální peníze určené k určitému účelu použít ke své obživě a dělají-li to opravdu všichni poslanci, dostáváme tristní obrázek poslanecké sněmovny.

Jirkovu větu "Kdo z vás to má?" by si měl před spaním opakovat každý příznivec této strany před usnutím. Nikdo jiný si tohle nedovolil na veřejnosti říct, natož se svým poslaneckým příjmem vychloubat. Je to stejné, jako kdyby to lidový Jirka vmetl facku do tváře těm tisícům uklízeček, prodavaček, hlídačům a pracovníkům v zemědělství, jejichž platy se pohybují hluboko pod celostátním průměrem a kteří mu dali svůj hlas ve volbách.

Je to nádherná ukázka nabubřelosti, kdy "vůdce chudého lidu" si žije v blahobytu a ještě se tím chlubí. To si nedovolili ani komunisté. Ještě mě tak napadá odpověď na otázku položenou v titulku tohoto článku: "To" má každý chlap, pane poslanče...