Kde má Jirka eso?

09.10.2007 11:06

 Jirka z Lidového domu sliboval veřejnosti své kandidátské eso na prezidenta. Prý to bude kandidát jen to břinkne. Bude to osobnost, které se ani hradní Vašek nevyrovná. Dopadlo to jako obvykle. Zůstalo u slibů.

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění vyplynulo, že Václav Klaus je jasným favoritem nastávající prezidentské volby. Strany, které brojily proti jeho zvolení a slibovaly přestavit silného protikandidáta se na jméně protikandidáta neshodly a s pravděpodobností hraničící s jistotou se už ani neshodnou.

Jen málokdy dojde k tomu, aby značně nesourodí spojenci dokázali najít společnou řeč. Takové okamžiky jsou výjimečné a stávají se opravdu jen párkrát za lidský život. Jméno prezidenta není věcí tak zásadní jakou byla sametová revoluce v roce 1989. Výsledky průzkumu jsou zejména pro Jiřího Paroubka tristní.

Podle průzkumu by Klause v roli prezidenta opět rádo vidělo a kdyby mohlo tak i volilo 35% voličů Lidového domu a třetina voličů sídla v ulici Politických vězňů. Lidovci jsou rozpolceni, ale značná část by rovněž byla pro zachování stávajícího vlajkonoše státu. U příznivců Jánského vršku je pochopitelně podpora nejvyšší. Nejnižší podporu má stávající první Čech u "Shreků", ale to je vcelku pochopitelné. Zelení jsou spíše stranou rebelů proti takřka všemu.

Nejzajímavější je ale změna postoje vůdce socialistů. O prázdninách sliboval jméno v září. Pak se mluvilo o říjnu a nyní je už ticho po pěšině. Předseda socialistických poslanců Hašek kandidáta ČSSD již odpískal: "Nepřipadá mi pravděpodobné, že bychom někoho sami navrhli, ale možné to je. Chceme dát podporu kandidátovi navrženému ostatními partnery." Lidovci slibují představit další jméno možného protikandidáta, ale vzhledem k tomu, že věčný sběratel funkcí Petr Pithart odmítl, budou to mít hodně těžké.

Ukazuje se, že Paroubkovo eso je jen obyčejná plíva. Žádné eso v rukávu, jen mýdlová bublina. Žádný kandidát jen to břinkne, leda by to bylo "nejpopulárnější duo" Eva a Vašek. Není divu. Vždyť Jirka musí řešit tolik věcí jako třeba rozvod, pravidelné tiskovky, výlety se stínovou Petrou, musí vystupovat v roli modela a především musel vysvětlit, že poslanecké náhrady patří k jeho soukromým příjmům a vymyslet větu "kdo z vás to má". Uznejte sami, že je natolik vytížen, že na nějaké hledání protikandidáta zkrátka nemá čas. Po příštích volbách by ale také mohl - a zdá se to čím dál tím víc pravděpodobnější - svou větu přeformulovat na "kdo z vás to měl".