Je s podivem, že oba politici, jak Martin tak Jirka obviňují hradního Václava z popírání globálního oteplování s razancí odpovídající prohřešku popírání holocaustu. Přijde mi, že ani jeden z kritiků nečetl články hradního pána. Jinak by totiž museli vědět, že nepopírá změny klimatu. Podle Klause je ale neprokazatelné, že za globální oteplování (GO) může člověk a varuje před enviromentalistickými skupinami, které si z GO udělaly kšeft.

Souhlasím s prezidentem, že člověk pozoruje změny klimatu velmi krátkou dobu, a tak nelze s určitostí tvrdit, že se děje něco opravdu nepatřičného. Středověké kroniky mluví o tom, že se na našem území pěstovaly melouny, takže zde muselo být tepleji než dnes, odborníci odhadují cca o 3°C.

Země prochází klimatickými změnami od svého počátku. Prochází změnami dnes a bude procházet změnami i v budoucnu až do svého zániku. Klausovi kritici jako by vůbec nebrali v potaz zvýšenou sluneční aktivitu. Díky ní je tepleji na i Venuši i na Marsu a myslím, že by se dalo  s úspěchem pochybovat, že za tím stojí člověk.

Vraťme se ale do našich politických vod. Životní prostředí stojí většinou na okraji zájmu všech doposavadních vlád. Ministerstvo lesů vod a strání je povětšinou útěchou koaličním partnerům, aby měli své ministry, kteří ale nebudou příliš zasahovat do závažnějších oblastí. Od revoluce došlo k rapidnímu zlepšení životního prostředí a je to zcela určitě důsledek šetrnějšího přístupu k přírodě, která se dokáže sama vypořádávat se zatížením.

Dopisy Martina a Jirky nesou společný znak. Vadí jim, že prezident má svůj názor, který hodlá prezentovat. Tento hlas by chtěli umlčet, protože se jim nehodí do krámu. Oba by rádi diktovali, co má lidstvo dělat. Martin se zaklíná zeleným a Jirka svým kryptokomunistickým náboženstvím.

Martin to má v popisu práce a jeho krok je nutno vnímat tak, že chce uklidnit a uspokojit členy své strany, kteří jen těžce snášejí vzdání se velké části svých zelených představ. Jirkovi GO na srdci vůbec neleží. Dokonce GO mělo blahodárný vliv jak na Jirku, tak na Mirka - stačí se podívat jak hezky se jim rozproudila druhá míza. Jirka otázku GO pouze využil. Jeho pravou snahou je když už nemůže porazit, tak alespoň kopnout do našeho monarchy.

Druhý důvod je v tom, že se Jirka stále nevyrovnal s volební porážkou a snaží se přetáhnout zelené na svou stranu. Proto se najednou staví na jejich stranu a ukazuje jim svou vlídnější tvář. Na druhou stranu, pokud by byl Jirka u moci, to by se to krásně přikazovalo, zakazovalo, regulovalo a klidně i v barvě zelené. Cílem současné ČSSD není liberalismus, ale právě utahování šroubů a co největší moc nad občany.

Jirkova rétorika o GO není upřímná. GO je pouze využito a pokud by se naskytlo něco jiného, využije Jirka zase to či ono. Zelení by se měli mít na pozoru a neměli by se zaslepeně spojovat s každým, kdo třeba i jen účelně zaujme stejné stanovisko. Ještě se mají hodně co učit, aby poznali, jak to v politice chodí.