Jiří Paroubku, jste trapný!

27.09.2007 10:53

 Poslední názorový veletoč předsedy ČSSD mne jen utvrdil v názoru, že v současné době nemá naše politická scéna trapnější osobu než je Jiří Paroubek. Tak dlouho tahá ČSSD veřejnost za nos s tajemným kandidátem na funkci prezidenta, který bude představen v říjnu, aby nakonec její předseda prohlásil, že se jedná o pouhou fabulaci.

I když to rád připisujete vašemu hlavnímu rivalu, byla to právě vaše strana, pane poslanče a předsedo, která vnesla do politiky hrubost a vulgárnost, byť obalenou do líbivých slušných slovíček. Byla to právě vaše strana, která bez důkazů začala obviňovat své soupeře a vynášet soudy, jako by byli jasně vinni. Doposud žádný z vašich předchůdců nespolupracoval tak úzce s nereformovatelnými komunisty jako vy. Vy však máte ještě navíc tu odvahu nebo snad dokonce drzost obviňovat své bývalé koaliční partnery, že to byla jejich vina.

Koalice je umění kompromisu a ne o tom, jak něco prosadit silou a své partnery uzemnit. Pokud se vašim koaličním partnerům něco nelíbilo, vaše strana se hned obrátila na komunisty a společně s nimi prohlasovala takové věci, že normálně uvažujícímu člověku zůstává rozum stát.

Normálně uvažující člověk rovněž chápe, že jste se mohl cítit poškozen zveřejněním tzv. Kubiceho zprávy. Přesto místo toho, aby jste se zaměřil na vyvrácení pravdivosti zajištěného Mrázkova archivu, z něhož zpráva čerpala a říkala, že je nutno tyto věci prošetřit, spustil jste halasný pokřik, že se musí vypátrat ten, kdo tuto zprávu zveřejnil.

V době, kdy jste byl ve funkci premiéra, zlehčoval jste aféry vašich spolustraníků. Zatímco podezřelí na straně vašich soupeřů byli nazýváni tvrdými jmény, vaše viníky a podezřelé jste nazval odlehčeným slovem "šibalové". Jenže počet šibalů neúprosně narůstal a narůstá, jejich řady možná rozšíří i váš předchůdce v obou funkcích, Stanislav Gross.

O vašem účinkování v povolebním vyjednávání nemá smysl sáhodlouze psát. Všichni vědí o vašich změnách názorů ze dne na den, o kladení si stále větších a nesmyslnějších požadavků a ústupků z druhé strany. Vy jste se vlastně dodnes nesmířil se svou volební porážkou. Své vyjednávání jste prohrál. Vaše dva členy strany, kteří podpořili novou vládu jste nechal vyhodit (jeden raději odešel sám) a mluvil jste o nich jako o zrádcích. Jak byste nazýval poslance, kteří by se byli přiklonili na vaši stranu a podpořili vaši vládu? Konstruktivními poslanci nebo zrádci?

Vaše animozita vůči prezidentu republiky je známá. Považujete ale za důstojné snažit se posunout příští volbu tak, aby byl prezident nucen vystěhovat se ze své kanceláře? Nic nepomůže váš pseudoargument, že chcete, aby měli kandidáti rovné podmínky. Je to jen vaše malá osobní pomsta za to, že jste nedostal šanci sestavit vládu.

Ve své straně jste zavedl praktiku strachu. Kdo s vámi nesouhlasí, je veřejně zesměšněn, zastrašován, je mu vyhrožováno a pokud si svůj názor ponechá, je bez milosti vyhozen. Tak se nechovají demokraté, ale diktátoři. Naštěstí jste natolik demokratický, že své vnitrostranické oponenty necháte likvidovat toliko politicky.

Vaše strana tahá veřejnost celé dva měsíce za nohu s tím, že hledá antiklause. Vy osobně jste slíbil představit kandidáta v září. Vaši nejbližší spolupracovníci termín posunuli na říjen a najednou vy tvrdíte, že to je jen fabulace a že čekáte, koho vám představí zelení a lidovci. Proč jednoduše nepřiznáte, že nikoho nemáte a pokud ano, tak je proti současnému prezidentu bez šancí?

Politik může změnit názor, ale mělo by u něj jít o myšlenkovou kontinuitu. Tu vy nemáte. Vy jste schopen změnit názor třikrát za den podle aktuálního průzkumu veřejného mínění a popřít, že jste kdy předchozí variantu vyslovil. To není vhodná vize pro nikoho a jen tím dokazujete, že zkrátka na vrcholovou politiku nemáte. Jste jen trapný politik obecního formátu, který se navíc zapomněl někde v roce 1980 a jen shodou náhod se dostal na vrchol.

Ač jsem pravicového smýšlení, uvědomuji si, že naše politická scéna musí mít moderní levicovou stranu. To však ČSSD pod vaším vedením není. Divíte se, že jste vnímáni jako kryptokomunisté. Ale proč se divíte, když více než třetina členů vaší strany má komunistickou minulost včetně většiny vašich vrcholných představitelů?

Vaše snaha po korýtku za každou cenu je neméně trapná. Opravdu tolik toužíte po funkci? Navíc chcete korýtko bez patřičné protiváhy. Slib, že budete na vládu půl roku hodní je trochu málo, nemyslíte? Po volbách jste halasně křičel, že ČSSD má nárok na křeslo předsedy parlamentu. ČSSD toto křeslo má, ale vy jste ho chtěl pro sebe, a tak současný stav vnímáte zase jako křivdu na své osobě.

Vyštval jste ze strany člověka, který vaši stranu pozvedl až do vlády. Tohle se děje pouze ve stranách, které nejsou příliš demokratické a kde nový vůdce chce uzurpovat veškerou moc pro sebe. Ač jsem prakticky nikdy s Milošem Zemanem nesouhlasil, vážil jsem si ho pro jeho schopnost dodržet dohodu a schopnost pragmaticky vyjednávat. Vy se mu, bohužel, absolutně nemůžete rovnat. Myslel jsem si, že jste alespoň trochu důvěryhodný, ale opak je pravdou. V mých očích jste ztratil i tu poslední špetku věrohodnosti, kterou jsem vám přisuzoval.

Pokud chcete pro vaši stranu to nejlepší a chcete, aby ČSSD byla vnímána jako moderní strana bez vazeb na komunisty, pak byste udělal nejlépe, pokud byste vedení strany přenechal nekomu jinému. Z vedení by měli odejít všichni, kteří byli spjati s komunisty a strana by se měla zbavit bezcharakterních povykujících kariéristů typu Davida Ratha. Pak by možná byla vaše strana vnímána tak, jak byste chtěl a určitě by byla přijatelnější všem voličům, nikoli jen těm, jejichž jediným životním programem je závist vůči úspěšnějším.