Jestli se Jirka rozzlobí...

14.08.2007 15:01

 

Jirka z Lidového domu, pozitivně nabit svou novou známostí se po hlavě vrhnul do boje svou oblíbenou taktikou. Silou, vynucováním a hrozbami. Včera jsme se od něj dozvěděli, že jedině on je ten pravý, kdo by měl vést poslaneckou sněmovnu a že pokud mu ten flek nevyjde, bude zlý. Dokonce tak zlý, že v době našeho předsednictví EU bude dělat svou vlastní autonomní zahraniční politiku. Navíc se mu Míla, vrchní poslanec, začal vzpírat a nechce přistoupit na Jirkův diktát ohledně hradních voleb. Míla totiž už je domluven s Vaškem a dal mu své slovo.

Jirka asi už pozapomněl na povolební taškařice, kdy křeslo předsedy sněmovny furiantsky odmítl ve své neskonalé touze po křesle ve Strakově akademii. Druzí vítězi poukazovali na "tradici", kdy vláda je v rukou vítěze a opozice kontroluje parlament, jen Jirka tvrdil, že na to má ČSSD nárok. Hlavně, že holky a kluci z Hybernské ctili křeslo pro opozici po předchozí čtyři roky a tři vlády. Jirka "a co z toho budu mít já" zkrátka tento boj prokaučoval a zbyla na něj jen obyčejná (trestná) poslanecká lavice.

Zlý chce být i na prezidenta. Spolu se svým kamarádem Davidem vymysleli plán, podle ktrého by se mohly konat volby nového monarchy co nejblíže k 7.3.2008. Určitě nejde o to, jak se co nejvíce přiblížit k levicí opěvovanému svátku MDŽ, ale spíše o pomstu hradnímu pánu. Ten by totiž musel vyklidit svou pracovnu a přestěhovat se dočasně do garáže. Protože se ale na 99.5% očekává vítězství současného vlajkonoše státu, tak by se třeba o pár dní později zase stěhoval do pracovny. Nevím jak vám, ale mě by tento manévr silně připomínal scénu z filmu pro pamětníky Valentin Dobrotivý.

Hlavními důvody, proč chce náhle stanout na stupínku ve sněmovně, když to před rokem odmítal jsou podle mého názoru neskonalá touha po moci (přeci jen oslovení "poslanec" je pro Jirku hulvátskou urážkou, protože všichni vědí, že nikdo poslance nemá rád), zvýšené výdaje za hypotéky, nákladné výlety s milenkou (jak se mu teď hodí, že si stínová Petra zakoupila za pár milionků byt na Smíchově), milostné Sokolovy dopisy, vyrovnání se s exmanželkou a poskytnutí azylu své bývalé skorosnaše s děckem, byť za úplatu (komu by se nehodil navíc jeden poslanecký plat se služební limuzínou s majáčkem k tomu) a nakonec touha po medializaci (u Jirky medializace není nikdy dost a co by Jirka pro své zviditenění neudělal?).

Vrátím se na závěr k úvodu. Pokud Jirka svůj post předsedy sněmovny nedostane, chce dělat svou autonomní zahraniční politiku. K tomu dodávám, že klidně může. Jirka sice plánuje cesty do nejlidnatějšího státu světa, Číny, pak do Británie a Německa, kde chce jednat s tamními představiteli. Čínští hlavouni, zvyklí na schůzky s hlavami USA a vyspělých států světa, se zcela určitě a ještě rádi sejdou s Jirkou, který má poslání od vyšší bytosti a jen díky spiknutí ODS, policie a Dalíka, jakožto i agentů - přisluhovačů je uvržen do potupné role řadového poslance. Inu, za mých mladých let se říkávalo, že "aktivní blbec je horší než třídní nepřítel".