Standův problém

01.10.2007 10:56

 Exministr, expremiér a expředseda ČSSD Standa má problém. A ne jen tak ledajaký. Je to problém, který se s ním táhne již pár let. Problém může být, pokud někdo po něčem strašlivě moc touží a nedostává se mu prostředků. Daleko větší problém ale je, když už někdo má prostředků jaksi nadbytečně a nesmí se to dozvědět veřejnost.

Standův problém nastal v době, kdy se dostal na premiérský post. Na vrcholné politiky je daleko větší tlak v oblasti jejich soukrpmých financí než jen na řadové poslance, a tak byl Standa nemile překvapen, když se novináři začali zajímat o jeho luxusní byt s bazénem a především o zdroj financování.

Standa, který nikdy v životě nepoznal, jaké to je vydělávat si skutečnou poctivou prací byl v šoku. Doposud se o jiné zajímal hlavně on sám a dokonce si na to zřídil minimálně dva tajné policejní týmy, o jejichž existenci a činnosti nikdo jiný neměl povědomí. K čemu tyto minimálně dva týmy sloužily se už nikdy nedozvíme.

Teď byl najednou středem zájmu Standa sám. Ne, že by snad nestál o to být středem zájmu novinářů, ale muselo to být jedině v takové pozici, v níž vystupuje jako kladný hrdina, například jako po výbuchu na pražských Příkopech nebo kdy se objevil v médiích oblečen do maskáčů.

Standa měl pravdu v tom, že kladní hrdinové jsou společností vítani a jsou oblíbení. Podcenil ale možnost, že by se média mohla zajímat i o nekladné stránky kladného hrdiny. Následovala tragikomická loutkohra Standa - strýček Vik - ošetřovatel kraviček Rod - pyroman Simkanič. Standa ještě počkal ve funkci, dokud se nedotáhl prodej Telecomu a rezignoval.

Dva roky pracoval jako pomocná síla v advokátní kanceláři. I kdyby měl plat jako jiný koncipient svého času, Ivánek, ve výši sedmdesáti tisíc, nemohl by ani při nadměrném úsilí své Šárky při prodeji předražených výrobků Amway dát dohromady tolik peněz, aby si mohl koupit akcie v hodnotě tří set milionů korun. To by musela Šárka nadsvětelně "trhnout rekord" v pracovní době jednoho dne.

Standa sice tvrdí, že za akcie vydal jen třicet milionů a že mu na ně půjčila banka. Tomu já říkám zastírací varianta č. 1, aneb jak si půjčit peníze od nemajetného strýce. Bude následovat určitě varianta č. 2, peníze v igelitce, varianta č. 3, č. 4... Standa si měl vzít vzor ze svého stranické kolegy kakaového Michala. Ten když potřebuje peníze, zajede si do Pardubic a na náměstí mu tam neznámí podnikatelé sami nutí milionové částky do kapsy.

Pochybuji o tom, že by kterákoli banka půjčila takovou sumu peněz na veřejně neobchodovatelné akcie, jejichž hodnota může být pofidérní. pro Standu to znamená mnohem větší problém. Trestní oznámení bylo na něj již podáno, a tak bude zajímavé sledovat, jaké vysvětlení Standa předloží. Může se stát, že bude shledán vinným. Pak by putoval do oblečku, v němž zapózoval na fotku, do míst, kde by těžko mohl obchodovat s akciemi.

Může se stát, že bude shledán nevinným. Buď předloží takové důkazy, které ho očistí anebo může dojít k nezájmu tuto kauzu vyšetřit, jinými slovy, mohlo by zaúčinkovat heslo, že každý člověk má svou cenu.

Může dojít i na třetí variantu. Tou by bylo, že by se vyštřování ani pořádně rozjet nemuselo a Standa by byl použit jako rybí krmivo na Orlické přehradě. Pro případnou zainteresovanou osobu by mohlo být zaplacení likvidace nepohodlného svědka výhodnější než přijít o nekalé kšefty. Standa by se totiž mohl v případě zatčení rozpovídat a stáhnout s sebou další osoby.

Všechno to jsou jenom varianty možného vývoje a čas nám ukáže, která z nich je pravdivá. Nic to ale nemění na tom, že Standovy finance jsou víc než podezřelé a nepřímo dávají za pravdu tzv. Kubiceho zprávě o tom, že organizovaný zločin prorostl do špiček tehdejších vlád ČSSD.


Podle serveru aktuálně.cz stojí za Standovým nákupem akcií Slováci, kteří údajně Standovi půjčili 17 milionů korun. Důvodem má být vymožení vyšší částky za odstupné od většinového vlastníka pana Chrenka. Tomáš Chrenek nabídl Standovi odstupné ve výši 20 milionů, ale Standa prý chce výrazně vyšší částku, prý desítky milionů. Standa se tedy vlastně stal bílým koněm... Nastává varianta č. 2, peníze v igelitce. Co bude varianta č. 3?