Před týdnem hrála Sparta zápas v Teplicích. Zápas prohrála, výsledek pravděpodobně ovlivnily chyby sudího. Kdo kdy hrál nějaký zápas, chápe, že v týmu může existovat pocit křivdy a pravděpodobně i tento pocit zná. Přesto však to, co předvedl sparťanský celek v závěru, nemá v našem fotbale obdoby.

Celá republika zná obrázky nepříčetného obránce Řepky stejně jako jeho kolegy Abrahama, kterého museli držet tři spoluhráči, aby se nevrhl na rozhodčího. Ani se mi nechce domýšlet, co by se stalo, kdyby ho neudrželi, ale možná je nakonec škoda, že k inzultaci nedošlo. Byla by to taková krásná tečka jinak vcelku pohledného zápasu.

Ve čtvrtek zasedala disciplinární komise a vynesla "tvrdé tresty". Řepka si nezahraje 7 zápasů včetně poháru ČMFS a nastoupí už ve 12. kole. Abraham si odsedí 4 zápasy. Řepka navíc přišel na 15 měsíců o kapitánskou pásku a klub má zaplatit pokutu ve výši 700 tisíc korun. Asistent trenéra Siegl vyfasoval padesáti tisícovou pokutu. Klub potrestal své hráče a asistenta trenéra rovněž finančně.

V případě Řepky je pokuta od klubu směšná. Budeme-li brát v potaz, že hráči jsou k dispozici klubu denně, pak půjde Řepka do práce pětkrát zadarmo. Pokuta pro klub je rovněž směšná. Za prvé se klub proti pokutě odvolává a za druhé částka sedmi set tisíc pro klub, který ročně pracuje s rozpočtem ve výši 300 milionů, je taková suma pověstným plivnutím do Stromovky.

Zastavím se u výše distancu. Náš fotbalový řád zná nejtěžší trest v podobě 6 měsíců nepodmíněně. Velký fotbal by si měl vzít vzor z pražské Hanspaulky. Tam hrozí hříšníkovi až dvouletý zákaz. Předseda disciplinárky Károlyi ospravedlňoval neudělení nejvyššího trestu slovy: "Musel by se dopustit například korupce či opakovaně závažných prohřešků. Ale když se jeho chování bude opakovat, tak mu trest můžeme zvýšit. Když mu zastavíme činnost na šest měsíců, tak se dva a půl měsíce nehraje, takže by to vyznělo populisticky a nebylo by to efektivní. A navíc by nemohl hrát ani přáteláky, čímž bychom hráče diskriminovali."

V Anglii před pár lety předvedl Řepkovi podobný cholerik Cantona kop do fanouška ve stylu kung-fu. Vyfasoval za to osmiměsíční trest... Výše trestu pro Abrahama je také podivná. Pro připomenutí, stejný trest dostal hráč Bohemians, který ve strkanici ve velkém vápně udeřil protihráče pěstí, aniž by si toho sudí všiml.

Představme si na okamžik, že by podobné extempore předvedli například hráči Kladna nebo Mostu. Také by byly tresty tak směšně nízké? Nebo se to všechno odvíjí od toho, kdo má svého Košťála ve vedení Svazu? Sparta se tak nemusí obávat, že by se dočkala nějakého opravdu přísného trestu. Hráči si zvykli, že jsou k nim všichni shovívaví, a tak klidně napadají rozhodčí, pořadatele, kameramany nebo hajlují. Fanoušci při zápasech vytváří rasistickou atmosféru a tvrdé jádro se s klidem vyrovná britským hooligans. Svaz přehlíží přestupky silných týmů, popřípadě je trestá mírně. Stačila úplatkářská aféra, která se snad jen opravdu čirou náhodou zastavila těsně u bran letenského stadionu. U jiných telefonátů to bylo jasné, ale Peltovo rokování o cinknutých zápasech bylo najednou neprokazatelné. Svaz se tak dobrovolně stává kašpárkem mocných.