O tom, že pravdivost věty je relativní se v poslední době přesvědčuje právě Jirka z Lidového domu. Pokud jde o dluhy státu, které vytvořila ČSSD za dobu svých vlád, tak je pro Jirku věta pravdivá (pro každého soudného občana to je výzva k inzultaci), ale pokud jde o Jirkovy finance, je jeho věta hluboce nepravdivá.

Jirka rychle zjistil, že jeho konto prošlo radikální odtučňovací kúrou. Pokud to půjde dál, zřejmě čeká radikální odtučňovací kúra i samotného Jirku. Každá sranda něco stojí. Stínová Petra zatím Jirkovi docela slušně pouští žilou, byť jen nepřímo. Rozvod s Jirkovou manželkou začne pozítří a majetek se prý bude dělit půl na půl. Jirkovi zůstaly na krku ještě hypotéky, slib, že se postará o matku své vnoučky, které  jen pár dní po porodu opustil jeho nezdárný syn a další výdaje za výlety se svou milenkou už pomalu hrozí, že se Jirka ocitne na pokraji chudoby.

Jako poslanec bere slušný plat, o tom žádná, ale prakticky celý jde na různé splátky, takže mu údajně zbývá na měsíc pouhých dvanáct tisíc. Samozřejmě existuje možnost, že to Jirka udělal naschvál, aby si na vlastní pupek vyzkoušel, jak se žije lidem s podprůměrným příjmem, ale to by byla opravdu pohádka.

Jirkova manželka může u soudu požadovat výživné z důvodu, že se jí změnila životní úroveň a rozvod je pro ní společenskou újmou. Paní Zuzana se pravděpodobně zachová kavalírsky a nebude žádat alimenty, vždyť se Jirka přeci zaručil, že bude dál podporovat její charitativní akce a nedávno ji zcela určitě předal čtvrtmilion korun od rakouských kolegů, který byly dárkem na zaplacení oslav Jirkových pětapadesátin...

ČSSD nehodlá svému předsedovi dorovnat plat řadového poslance na úroveň premiéra. Za těchto okolností se nemůžeme divit, že Jirka zoufale chce svou finanční situaci vylepšit a dostat se na post předsedy sněmovny. Hlavní poslanec ale na něj z tribunky dělá dlouhý nos a Jirka tak sklízí úrodu své loňské neústupnosti po volbách, kdy jeho hlavní vyjednávací větou bylo "a co z toho budu mít já?". Oči pro pláč, pane poslanče, chtělo by se dodat.

Aby nebyl problémům konec, další potíže způsobuje Jirka junior. Poté, co opustil přítelkyni Kristýnu s malou Viktorkou, slíbil platit alimenty. Jirka senior se zaručil, že oběma děvčatům pomůže s bydlením. Skutečně pak jeden z bytů Kristýně s Viktorkou uvolnil, ale tím veškerá pomoc skončila, protože chce po Kristýně, aby mu platila nájem.

Jirka senior se nedávno chlubil tím, že junior vydělává víc peněz než on (asi jako Standova Šárka). Jenže junior zaplatil alimenty jen jednou, v červnu, a od té doby Kristýna neviděla ani korunu. Teď hodlá vše řešit právní cestou. Oba Jirkové, jak junior tak senior viděli malou Viktorku jen jednou. Junior navíc posílá Kristýně sprosté sms. Jirka senior, který sliboval vydatnou pomoc, přijel také pouze jednou, a to v doprovodu novinářů a plyšového medvěda.

Oba Jirkové jsou stejní. Jsou nezodpovědní, dokáží akorát slibovat a když dojde na lámání chleba, tak se k ničemu neznají. Lidově řečeno, "plná huba keců a skutek utek". Takže na závěr pro oba Jirky: Dluhy, pánové, se platí!